Kryptovaluutta
Osto- ja myyntihintojen välistä eroa kutsutaan spreadiksi, ja tällä tavalla välittäjät tyypillisesti tuottavat tuloja, vaikka he voivatkin ansaita rahaa veloittamalla muita maksuja, kuten palkkioita kaupoista https://metkula.com/.
On olemassa monia työkaluja, joiden avulla voit päättää, haluatko pitkän vai lyhyen position, ja milloin. Näitä työkaluja ovat kaupankäyntibotit, signaalit, uutiset ja tekniset indikaattorit, kuten liukuvat keskiarvot, suhteellinen voimaindeksi, Fibonacci-retracement sekä tuki- ja vastustasot.
Coinmotion tavoitteena on toimia eräänlaisena tietopankkina, jossa se tarjoaa kryptovaluuttoihin liittyvää tietoa ja palveluita. Se pyrkii myös tuomaan kryptovaluutat lähemmäs tavallisia ihmisiä, mitä varten se on luonut ekosysteemin kohdistettuna kryptovaluutoille. Pyrkimyksen taustalla on tehdä kryptovaluutoista helposti lähestyttävää valuuttaa, jolla käyttäjillä on mahdollisuus esimerkiksi säästää rahaa ja maksaa erilaisia hyödykkeitä.
Maailman suurin kryptovaluutta huijaus
Ignatovasta annettiin jo lokakuussa 2017 Yhdysvaltain liittovaltion pidätysmääräys. Nyt vaikuttaa siltä, että hän sai vihjeen viranomaistutkinnasta. Ignatova matkusti lokakuun 2017 lopulla Bulgariasta Kreikan Ateenaan.
– Koulutuspaketit sisältävät yleistä tietoa, joka on kopioitavissa internetistä. Niissä ei puhuta sanallakaan OneCoinista. Koulutuksen myynti ei vaadi Suomessa mitään lupaa, kun taas valuutan myynti vaatii toimiluvan Finanssivalvonnalta, Tuominen selvittää.
a) virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat esimerkiksi välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen tilille.
Kryptovaluutta on kryptografiaa ja hajautettua tietokantaa hyödyntävä digitaalinen valuutta. Puhekielessä käytetään termiä krypto, mutta virallisissa julkaisuissa on käytössä myös termi virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on Coinmarketcap-sivuston mukaan yli 2,4 miljoonaa (9.6.2024 ), ja uusia syntyy koko ajan. Kryptovaluuttojen markkina-arvo on 2,6 biljoonaa dollaria (9.6.2024 ).
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on todennut kryptovaluutaksi väitetyn OneCoinin kansainväliseksi huijaukseksi. OneCoinin johtohenkilöitä vastaan on nostettu rikossyytteitä Yhdysvalloissa. Ainakin yksi yhtiön johtajista on myöntänyt virtuaalivaluutan olevan huijausta.
Jos projektilla on puhtaat jauhot pussissa, sinun pitäisi pystyä selvittämään vaivatta kuka projektin takana on ja miksi se on olemassa. Kokenut, alan tunteva tiimi ei vielä takaa mitään, mutta se on hyvä alku.
Milloin kryptovaluutta verotus
Nykyään yritysten toiminta voi perustua joko kokonaan tai osittain kryptovaluutoilla käytävään kaupankäyntiin, tai niitä voi hyödyntää yritystoiminnassa esimerkiksi maksuvälineenä tai sijoitusinstrumenttina. Myös yritykset maksavat veroa kryptovaluuttojen arvonnoususta realisointitilanteessa. Tappiot ovat vähennyskelpoisia vain, jos kryptovaluutat ovat yrityksen elinkeinotoimintaa. Elinkeinotoimintaa on sellainen toiminta, jolla tavoitellaan voittoa, mutta siinä on myös tappion mahdollisuus. Arvonlasku kuitenkin toimii eri tavalla kuin yksityissijoittajille. Jos yritys sijoittaa tilapäisesti kryptovaluuttoihin, mutta ne eivät ole muuten osa yrityksen elinkeinotoimintaa, ei yritys voi vähentää tappioita ja kuluja.
Toisinaan yhtiöt voivat jakaa osinkojaan perinteisen palautuksen sijaan esimerkiksi uutena osakkeena tai kryptovaluuttana. Saadun osingon määräksi katsotaan kryptovaluutan arvo, sillä hetkellä kun osinko on ollut nostettavissa. Kryptovaluuttana jaetun osingon verotuksessa sovelletaan samoja periaatteita kuin osingonjakoon muutenkin. Eli, kun saat osinkoa listaamattomasta yhtiöstä, se jakautuu kahteen ryhmään: Veronalaiseen pääomatuloon sekä verottomaan tuloon. Osuuksien määrät riippuvat kryptovaluutan arvosta. Eli jos osingon,toisinsanottuna tässä tapauksessa kryptovaluutan arvo on enintään 8 % omistettujen osakkeiden arvosta, on kaksi mahdollista verotusluokkaa: alle 150 000 euron omistukset ja yli 150 000 euron omistukset. Jos pääomatulo-osingon arvo on enintään 150 000 euroa, 25 prosenttia tästä on veronalaista pääomatuloa, ja 75 prosenttia verotonta tuloa. Jos taas osingon arvo ylittää 150 000 euroa, on 85 % siitä veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta tuloa. Tästä pääomatulon alaisesta summasta sitten lasketaan veroprosentti, joka on joko 30 % tai 34 %. Jos taas osingon arvo on yli 8 % osakkeiden arvosta, käytetään verotuksessa ansiotulo-osinkoa, jonka mukaan 75 % on veronalaista ansiotuloa ja 25 prosenttia verotonta tuloa. Ansioverotuloprosentti on progressiivinen, joten verotus riippuu siis omista tuloistasi.
Yritys ostaa käyttöomaisuusosakkeita yhteensä 1 000 virtuaalivaluutalla hetkellä, jolloin virtuaalivaluutta maksaa kymmenen euroa kappaleelta. Osakkeiden hankintamenoksi muodostuu siten 10 000 euroa. Osakkeiden osto realisoi virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen, jolloin yritykselle syntyy veronalaista rahoitusomaisuuden voittoa yhteensä 10 000 euroa – 500 euroa = 9 500 euroa. Yritykselle jää hankinnan jälkeen jäljelle 3 000 virtuaalivaluuttaa, joiden hankintameno on 1 500 euroa.
Toisinaan kryptovaluuttojen ja lohkoketjun toiminnassa on tilanteita, joissa sijoittajalle kertyy varallisuutta ilman perinteistä kryptovaluutan vaihdantatilannetta. Tämänkaltaisia tilanteita on monenlaisia, riippuen kryptovaluutasta, ja onkin hyvä olla tietoinen mahdollisesta maksettavasta verosta. Esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin on annettu erityisohjeet:
Voitot ja tappiot voi ilmoittaa internetin kautta OmaVerossa samalla, kun ilmoittaa muitakin tuloja tai tekee muutoksia. Myös lomake 9A on mahdollinen, mikäli jostain syystä ei pysty tai halua tehdä ilmoitusta verkossa. Nykyään kryptovaluuttojen verotuksessa voi hyödyntää myös hankintameno-olettamaa.